top of page

Over Plunder

Over Plunder

Plunder danst met haar publiek over de rauwe randjes van het leven. Met hun energieke Partyfolk, rake Nederlandstalige teksten en een flinke dosis humor, voert de zevenkoppige band je mee langs de hoogte- en dieptepunten van het bestaan. Want, beter samen naar de verdoemenis dan alleen! 

 

Hun opzwepende partijen op viool, fluit, accordeon en trompet zijn geïnspireerd op dronken Ierse folksongs, vurige Balkanbangers, snelle ska en vele andere wereldse stijlen. Ondersteund door een beukende basis van drums, bas en scheurende gitaar zorgt dit voor een explosie van feest.

 

Haak in bij vrienden en vreemden en vier met Plunder de zin en onzin van het leven.

241049519_1712525192270147_9128809188743910467_n.jpeg

Geschiedenis

De vijfkoppige band Plunder ontstaat in de wachtrij voor het festival Welcome to the Village, wanneer een stel muzikanten van de Academie voor Popcultuur besluit samen te werken. Hiermee gaat een wens van frontman Lennart in vervulling; een band starten die met folk instrumenten, muziek van verschillende culturen combineert. Plunders muziek met invloeden van folk, ska, Iers en Balkan, gecombineerd met Nederlandse teksten, is het best samen te vatten als Pirate Partyfolk. Naast de drums, de bas en gitaren voor de stevige dansbare basis, zorgen de fluit en accordeon voor de vurige folksound.

 

Driekwart jaar na het ontstaan treden de muzikanten voor het eerst als Plunder naar buiten, voor een groot publiek op het Fries Straatfestival. Een hele reeks aan mooie feestjes volgt. Zo spelen ze de jaren daarop op festivals als Paaspop, Elfia en Castlefest en staan ze in Melkweg Amsterdam  als voorprogramma van de Rumjacks. Maar ook bruiloften, straatfestivals en andere uiteenlopende evenementen worden met veel plezier door de band afgegaan.

Plunder komt voorbij op NPO2 en Omrop Fryslân in een documentaire over de folkband Irolt. En in de zomer van 2018 tourt de band samen met Pyrolysis een week lang met Theaterschip de Bald'r door Friesland, waaruit later het collectief Varend Volk bestaat, waar ook leden van The Royal Spuds zich bij aansluiten.

In de tijd dat er vanwege corona geen evenementen mogelijk zijn, maakt de band gebruik van de tijd die ze over hebben om een album te schrijven. In 2021 brengt de band dit eerste album genaamd 'Vrijhaven' uit. De videoclip bij de single 'Geef je Eten' zorgt voor een CeltCast Fantasy Award voor 'Best Video'.

Om sleur te voorkomen, besluit de band om het piratenthema gedag te zeggen. Met deze verandering in combinatie met de toevoeging van een trompettist en violist gaat de band een nieuwe fase in.

Bandleden

Bandleden

48379796_967434453452531_395515805200023

Lennart Boonstra

Zang, accordeon, akoestische gitaar

 

Na kennis gemaakt te hebben met bands als Mala Vita, Flogging Molly en Le Roi Mort et Les Lentilles Rouges droomde Lennart er van om zelf in een band te spelen en mega opzwepende nummers te maken. Deze droom wordt werkelijkheid als hij medestudenten van de Academie voor Popcultuur vindt om deze band, die de naam Plunder krijgt, te starten. 

 

Favoriete momenten met Plunder

"Zowel de grotere podia als de kleine krappe kroegjes. Een veld vol blije mensen dat Het Zwarte Schaap meezingt op Castlefest was een mijlpaal. Maar het was ook een feest om met zeven bandleden in een vol schip staan hossen, terwijl de gitarist op de trap moest staan, er glazen kapot vielen en publiek tegen de microfoonstandaards stond." 

 

Grootste Plunderblunder

"Dat we besloten om een optreden aan te nemen die veel langer duurde dan het materiaal dat we hadden en we er op het laatste moment nog meerdere traditionals in ramden. Bij Whiskey in the Jar zette de gitarist in de verkeerde toonsoort in en ikzelf maakte een potje van de telling."

Femke Oevering

Dwarsfluit, tin whistle, zang

Sinds jonge leeftijd speelt Femke al dwarsfluit en gitaar. Maar voordat Plunder gestart werd, stond dit op een lager pitje. Ze was op de Academie voor Popcultuur vooral bezig met vormgeving. Na een leuke jamsessie op de festivalcamping, sprak Lennart in de rij van het festival Welcome to the Village hardop uit dat hij een feestband wilde beginnen. Femke was één van de muzikanten die meteen enthousiast was en heeft zich naast het muzikale gedeelte de jaren daarop samen met Lennart de organisatorische taken van Plunder op zich genomen.

48429438_967434393452537_138135318853530
391628334_794429692688489_6767687484405806995_n.jpeg

Sigrid Brak

Viool, zang

Sigrid is pas sinds afgelopen zomer bandlid bij Plunder, die daarvoor geen violist had. Ze heeft ervaring binnen orkesten, bigband, kwartetten en solo optredens. De tournees door heel Europa waren daarin voor haar de hoogtepunten. Ze combineert graag improvisatie  met bestaande nummers en krijgt zo elke keer nieuwe inspiratie. 

Jelle Romviel

Elektrische gitaar, akoestische gitaar, zang

Toen er iemand Stairway to Heaven op een akoestisch Kijkshop-gitaartje van 30 euro speelde, was Jelle meteen hooked. Nadat hij een aantal akkoorden leerde, probeerde hij een elektrische gitaar, en was op slag verliefd. 

Na twee jaar zelf gitaar aanleren, ging hij op les en zocht hij een band. De eerste band waar hij auditie deed én werd aangenomen, is Blackboots.

Met Blackboots was Jelle bij Noardewyn Live om hun album te promoten, op het moment dat Plunder daar speelde. Ze maakten kennis en op het moment dat Plunder een nieuwe gitarist zocht, is Jelle auditie komen doen. Dit klikte goed en sinds eind 2019 zit Jelle bij de band. Helaas kwam net toen Jelle ingewerkt was corona om de hoek kijken. Waardoor we weinig optredens met Jelle hebben gehad, maar wel meteen de kans hadden om ons eerste album op te nemen. 

 

Favoriete moment met Plunder

"Denk dat het tot nu toe wel de inwerkperiode is, na de auditie. Het gevoel dat een groep en het concept zo goed bij je past en je ook in het plaatje past, is enorm motiverend."

 

Grootste Plunderblunder

"Bij mijn eerste concert met Plunder, heb ik de eerste solo die ik daar speelde - van De Zee - compleet verprutst."

110087536_3815411871806763_2639567800739
DSC03784_edited.jpg

Fabian Bos

Trompet, zang

Samen met Sigrid is Fabian een nieuwe aanwinst van de band. Die naast zijn trompetspel ook zijn theoretische kennis van het Conservatorium meebrengt. In het verleden speelde hij in veel verschillende bands. Van reggae tot bigband en salsa tot pop. 

Serge Bosman

Basgitaar, zang

Serge heeft een brede interesse in de audiovisuele hoek. Qua muziek speelt hij piano, gitaar, ukelele, mondharmonica en bas, maar rommelt ook lekker aan op andere instrumenten. Op zijn opleiding Communicatie & Multimedia Design leerde hij veel verschillende disciplines als bijvoorbeeld film, fotografie en mixen. 

Op deze opleiding maakte hij dankzij gezamenlijke vrienden ook kennis met Tuaq, en na wat dronken avonturen raakten ze bevriend. Toen Plunder een nieuwe bassist zocht, raadde Tuaq Serge aan, die toen auditie is komen doen. Dit klikte meteen en sindsdien is de hele band niet meer veilig voor Serge zijn woordgrapjes.

 

Favoriete moment met Plunder

“Castlefest” 

 

Grootste Plunderblunder

“Tijdens een optredens enthousiast inzetten, terwijl de volumeknop nog uitstaat.”

32829085_810001055862539_468783797472382
46771467_947928582069785_872833101823632

Tuaq Pijlman

Drums, zang

Tuaq is in aanraking gekomen met drummen dankzij het drumstel bij vrienden op zolder. Omdat hij sindsdien thuis enthousiast op alles wat er maar te vinden was begon te slaan, besloten zijn ouders om hem op drumles te doen.

Door een kameraad werd hij gevraagd om bij hem in de band te komen spelen. Zo kwam Tuaq terecht bij Backseat Drivers.

Op de Academie voor Popcultuur werd Tuaq door studiegenoten (die hem vooral kennen van een tafelvoetbal-toernooitjes, die ze overigens van hem verloren) gevraagd of hij auditie wilde doen bij Plunder. De band bestaat dan ongeveer een jaar en de eerste drummer had besloten om te stoppen om meer tijd te kunnen steken in eigen projecten. Bij de auditie viel naast zijn goede drumskills ook zijn vrolijke karakter op en de bandleden waren er al snel uit dat ze hem bij de band wilden. 

 

Favoriete moment met Plunder

“De optredens op Castlefest”

 

Grootste Plunderblunder

“Toen tijdens een optreden een cymbal van het podium afviel.”

bottom of page